Het zaadje voor Healthy Mindfulness werd gepland aan de grens met Thailand en Birma, waar ik 3 jaar heb gewoond en gewerkt, bij een Thais/ Birmese mensenrechtenorganisatie. Met mijn Birmese collega’s maakte ik video’s en beeldmateriaal van mensenrechtenschendingen in het grensgebied in Birma. Ze waren vluchtelingen, gevlucht voor het wrede oorlogsgeweld in Birma. Ik zag hoezeer zij last hadden van alles wat ze hadden meegemaakt. Ons antwoord was nog harder werken om mensenrechtenschending onder de aandacht te brengen.

Door mijn Thaise collega’s kwam ik in aanraking met meditatie, in een land waar Boeddhisme een belangrijke levenswijze is. De rust van meditatie in het werken onder moeilijke omstandigheden sprak mij aan, maar het riep ook vragen op. Waarom de tijd nemen voor meditatie voor jezelf, als er nog zoveel is te doen?

Later, terug in Nederland, ging ik werken met mensen die te maken hadden met veel stress door o.a. armoede, schulden- en gezinsproblematiek. Door langdurige stress ontstaat een toename van fysieke en mentale gezondheidsklachten, waardoor het steeds moeilijker wordt om uit de negatieve spiraal te komen.

Toen ik zelf te maken kreeg met stress-gerelateerde spierspanningsklachten en hoofdpijn, kwam ik terug bij meditatie met Mindfulness (MBSR), een wetenschappelijke methode voor stressreductie. Daarmee vielen alle kwartjes. Mindfulness is bijzonder effectief, omdat stress wordt benaderd als een fysiologisch systeem. Je kan oneindig nadenken en analyseren over stress en de oorzaken daarvan, maar dat neemt het niet weg. Je moet iets doen. Mindfulness MBSR werkt, als je bereid bent om in actie te komen. Op je meditatiekussen. Met minder stress komen oplossingen dichterbij.

Benieuwd naar wat de 8-weekse mindfulness MBSR training voor jou kan betekenen? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, of meld je aan. Tot snel!

Klaartje